Petar Nenadić, Aleks Dujšebajev i Nedim Remili (©Reuters)
Petar Nenadić, Aleks Dujšebajev i Nedim Remili (©Reuters)

Okrnjeno Evropsko prvenstvo: Srbija bez Nenadića, braća Dujšebajev ne igraju za Špance, desetkovani Francuzi

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.01.22. | 18:05

Mnoge reprezentacije u Mađarskoj i Slovačkoj biće oslabljene neigranjem bitnih rukometaša

Ljubitelji rukometa uživaće od 13. do 30. januara na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. Najbolje 24 selekcije Starog kontinenta boriće se za krunu. Španija je dvostruki uzastopni prvak Evrope, Danska je šampion planete, dok je Francuska olimpijski pobednik iz Tokija. Većina selekcija igraće u nekompletnim sastavima. Povrede remete planove selektora nacionalnih timova.

Srbija će u Segedinu protiv Ukrajine, Hrvatske i Francuske da bude lišena usluga Petra Nenadića, asa bogatog mađarskog Vesprema. Nekadašnji as Crvene zvezde, Barselone, Pik Segeda, Holstebroa i Fuhse Berlina početkom decembra je zadobio povredu mišića. Tinjala je nada da će popularni Petar Pan da se stavi na raspolaganje selektoru Toniju Đeroni, ali u nedelju uveče Rukometni savez Srbije je saopštio da iskusni srednji bek nije sanirao povredu i da neće igrati na Evropskom prvenstvu.

Izabrane vesti

U utorak je RSS objavio da su dvojica igrača, Vladimir Cupara i Bogdan Radivojević, kao i četiri člana stručnog štaba – selektor Toni Đerona, trener golmana Dimitrije Pejanović, fizioterapeut Petar Radulović i šef delegacije Milorad Krivokapić bili pozitivni na virus korona.

Ni ostale selekcije u "grupi smrti" u Segedinu neće igrati u najjačim sastavima. Posebno je alarmantna situacija u redovima Francuske, olimpijskog šampiona iz Tokija. Zbog povreda su otpali as Barselone Timoti N’Gasan, desni bek Pari Sen Žermena Nedim Remili i pivotmen Parižana Luka Karabatić. Eloim Prandi je napadnut u novogodišnjoj noći na ulicama Pariza. Takođe, korona virus se uvukao u redove Galskih petlova. Početak priprema su propustili Nikola Karabatić, Janis Len, Remi Desbone, Ig Deskat, Ajmerik Mine, Benoa Konko i Dilan Nai, ali će oni verovatno moći da igraju u Segedinu. Takođe, nije blo na startu priprema ni prvog golmana Vensana Žerara zbog porodičnih problema.

Selektor Hrvatske Hrvoje Horvat je podmladio selekciju. Odrekao se usluga iskusnih, levog krila Vesprema Manuela Štrleka, srednjeg beka Vive Kjelcea Igora Karačića, golmana Monpeljea Marina Šega... Tokom priprema se povredio desni bek Luka Šebetić. Igrač Motora iz Zaporožja neće moći da trenira četiri do šest nedelja, pa će umesto njega da igra Šime Ivić koji je bio na spisku rezervi.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE RUKOMETAŠI SRBIJE DA POSTANU ŠAMPIONI EVROPE JE 80,0.

Pre EP, Horvat nije mogao da računa i na levorukog desnog beka Pik Segeda Luku Stepančića koji se oporavlja od operacije Ahilove tetive i Josipa Šarca iz Gepingena. Veron Načinović nije vakcinisan, pa pivotmen Monpeljea neće moći da igra u Segedinu. Poslednje informacije iz Hrvatske kažu da se korona uvukla i u redove Kauboja. Zaraženi su perjanice tima, srednji bekovi Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, rukometaši Kila i Barselone.

Ukrajina, prvi rival Srbije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj (13. janaura), takođe će biti nekompletna. Na spisku selektora Mihaela Biglera nema nekoliko bitnih igrača. Neće igrati Andrej Akimenko, dok će nemački stručnjak imati samo jednog desnog beka na raspolaganju. Naime, dva desna beka su otpala sa spiska – Roman Čičikalo i Igor Berežnji, pa je kao jedina opcija na toj poziciji ostao Vladislav Doncov. Akimenko se oporavlja od operacije. Bigleru na raspolaganju neće biti ni Stanislav Žukov zbog povrede kolena. Neophodna je bila i zamena na golmanskoj poziciji – umesto Šimanskog, pozvan je Anton Terekov, kojeg je beogradska publika nedavno mogla upoznati tokom duela Partizana i rumunskog Baja Marea u Evrokupu.

DANSKA SA KVOTOM 2,30 JE PRVI FAVORIT ZA EVROPSKU KRUNU. POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA STAROG KONTINENTA.

Branilac titule Španija igraće bez braće Aleksa i Danijela Dujšebajeva, asova poljskog Vive Kjelce, koji s klupe predvodi njihov otac Talant Dujšebajev. Pogotovo će veliki hendikep za selektora Đordija Riberu biti odsustvo levorukog Aleksa, jednog od najboljih desnih bekova na svetu.

Danska, dvostruki uzastopni šampion sveta, igraće bez Lasea Melera, igrača Flenzburga koji ima povredu kolena. Van stroja je i rukometaš Gudmea Anders Zakarijasen. Nemačka će takođe biti desetkovana. Povređeni su Frank Semper, Pol Druks, Fin Lamke i Janik Kolbaher. Patrik Grecki i Fabijan Vide odbili su poziv selektora, Islanđanina Alfreda Gislasona, dok Juri Knor nije vakcinisan.

Magnus Abelvik Red (©Reuters)Magnus Abelvik Red (©Reuters)

Švedska će na EP da igra bez asa Rajn Nekar Levena Mikaela Apelgrena, dok će Norvežani biti bez dvojica bitnih igrača, desnog beka Flenzburga Magnusa Abelvika Reda i njegovog saigrača iz nemačkog vicešampiona, Gorana Johanesena.

Portugalci će biti oslabljeni neigranjem Andrea Gomesa, rukometaša nemačkog Melsungena i pivotmena Barselone Luisa Fradea. Van stroja zbog povreda su i Pedro Portela (Nant), Diogo Silva (Porto) i Aleksi Boržes (Benfika).

Nekih igrača neće biti na Evropskom prvenstvu zbog sukoba sa selektorima. Najbolji bek Bosne i Hercegovine Marko Panić ne želi da igra za Zmajeve dok je na klupi Ivica Obrvan. Vladan Lipovina, rukometaš nemačkog Balingena, van selekcije Crne Gore je zbog nesporazuma s kormilarom Zoranom Roganovićem.

Makedoniju će s klupe, ali i na terenu, da predvodi legendarni Kiril Lazarov. Naše južne komšije biće lišene usluga povređenog levog krila Vesprema Dejana Manaskova. On je pre tri meseca doživeo tešku povredu ligamenta kolena.

SPISAK ODSUTNIH RUKOMETAŠA ZA EVROPSKO PRVENSTVO U MAĐARSKOJ I SLOVAČKOJ

GRUPA A

DANSKA

Lase Meler (Flenzburg)

Anders Zakarijasen (Gudme)

MAKEDONIJA

Dejan Manaskov (Vesprem)

CRNA GORA

Aleksandar Bakić (Nekse)

Vladan Lipovina (Balingen)

GRUPA B

PORTUGALIJA

Luis Frade (Barselona)

Andre Gomes (Melsungen)

Pedro Portela (Nant)

Diogo Silva (Porto)

Aleksi Boržes (Benfika)

MAĐARSKA

Peter Hornjak (Tatabanja)

ISLAND

Hakon Dadi Stirmison (Gumerzbah)

Haukur Trastarson (Vive Kjelce)

HOLANDIJA

Jorn Smits (Lemvig Tiboren)

GRUPA C

HRVATSKA

Luka Stepančić (Pik Seged)

Veron Načinović (Monpelje)

Josip Šarac (Gepingen)

Igor Karačić (Vive Kjelce)

Luka Šebetić (Motor Zaporožje)

SRBIJA

Petar Nenadić (Vesprem)

FRANCUSKA

Nedim Remili (Pari Sen Žermen)

Luka Karabatić (Pari Sen Žermen)

Timoti N’Gasan (Barselona)

Eloim Prandi (Pari Sen Žermen)

UKRAJINA

Stanislav Žukov (CSKA Moskva)

Roman Čičikalo (Zaglebje Lubin)

Andej Akimenko (Azoti Pulavi)

Ihor Berežnji (Motor Zaporožje)

Vitali Šimanski (Sankt Peterburg)

GRUPA D

NEMAČKA

Franc Semper (Flenzburg)

Juri Knor (Rajn Nekar Leven)

Pol Druks (Fuhse Berlin)

Fabijan Vide (Rajn Nekar Leven)

Patrik Grecki (Rajn Nekar Leven)

Fin Lemke (Melsungen)

Janik Kohlbaher (Rajn Nekar Leven)

BELORUSIJA

Ivan Maroz (Motor Zaporožje)

POLJSKA

Macej Majdžinski (Bergišer)

Tomas Gebala (Vive Kjelce)

Adrijan Kondratjuk (Gornjik)

Kristijan Bonžor (Gornjik)

GRUPE E

ŠPANIJA

Aleks Dujšebajev (Vive Kjelce)

Danijel Dujšebajev (Vive Kjelce)

ŠVEDSKA

Mikel Apelgren (Rajn Nekar Leven)

BOSNA I HERCEGOVINA

Marko Panić (Monpelje)

Marin Vegar (Eufarm Pelister)

GRUPA F

NORVEŠKA

Magnus Abelvik Red (Flenzburg)

Goran Johanesen (Flenzburg)

RUSIJA

Aleksander Škurinski (Nant)



tagovi

Petar NenadićEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija SlovenijeRukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara